Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται...

H «προοπτική» μια φωτογραφίας

H  «προοπτική» μια φωτογραφίας και το κλίμα που διαμορφώνει..

Τι είναι όμως «προοπτική» ?

Ο Κώστας Γαλάνης που είναι υπεύθυνος για το μηχάνημα που βγάζει τις γραμμές στα οφσάιντ, μίλησε στο συνδρομητικό κανάλι (λίγες μέρες νωρίτερα) και έδωσε εξηγήσεις.

"Προφανώς είναι ένα μηχάνημα που εφαρμόζεται σε πάρα πολλά πρωταθλήματα. Σε Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Παγκόσμια Κύπελλα, δεν δίνει εξετάσεις αυτή τη στιγμή. Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να εξοικειωθεί κανείς με τη γεωμετρία ή μάλλον με την προοπτική του γηπέδου. Όταν βλέπουμε από μακριά δύο γραμμές οι οποίες είναι παράλληλες, αυτές στο μάτι μας ενώνονται στο βάθος. Αυτή την εικόνα της προοπτικής εκμεταλλεύεται το μηχάνημα, αφού το σετάρεις με τις γραμμές. Συνδέονται όλες αυτές σε ένα σημείο που λέγεται σημείο φυγής.

Ας  κρατήσουμε το σημείο φυγής, την προοπτική και ας τα εφραμόσουμε όλα αυτά στο φάση του δεύτερου γκολ του Μπεργκ στον αγώνα με την Καλλονή. Οφσάιτ είπαν όλοι μονομιάς, αφού η γραμμή του συνδρομητικού ηταν ξεκάθαρη.... Ξεκάθαρη ήταν, σωστή ήταν??

Κατα αρχήν η γραμμή πρέπει να εφάπτεται στο δεξί πόδι του Αναστασιάδη (14) που είναι το μικρό κίτρινο σημαδάκι  μεταξύ του Μπεργκ και του παίχτη ΚΑΙ ΟΧΙ ενδιάμεσα απο τα πόδια του παίχτη...που δεν υπάρχει τίποτα..

Ας δούμε όμως το σημείο φυγής της φωτογραφίας στις γραμμές του γηπέδου..
Πολύ καθαρά φαίνεται ότι υπάρχει ένα σημείο που ενώνονται οι 3 γραμμές 
(μεγάλης περιοχής, μικρής, αουτ). 
Ο μπλε κύκλος είναι το σημείο φυγής.





Ας δούμε πως διαμορφώνεται η φωτογραφία αν εντάξουμε την γραμμή της ΝΟΒΑ
στο σημείο φυγής..



Βλέπουμε καθαρά ότι η γραμμή της ΝΟΒΑ  ΔΕΝ ακολουθεί τις φυσικές γραμμές του γηπέδου, δεν συναντά το σημείο φυγής, άρα ΔΕΝ έχει  σχεδιαστεί με τον ορθό τρόπο..
Ας δούμε που και ποιά θα έπρεπε να είναι σωστή γραμμή οφσάιτ της φάσης η οποία θα εφάπτεαι στο πόδι και όχι στην μέση του Αναστασιάδη (14) και θα ακολουθεί φυσιολογικά την ροή των γραμμών του γηπέδου..




Με την σωστή σχεδίαση και τοποθέτηση της γραμμής, είναι πεντακάθαρο οτι ο Μπεργκ καλύπτεται 100% και ο Γιάχος εκτός απο τα 3 πέναλτυ που δεν έδωσε στο τριφύλλι , στέρησε απο την ομάδα ενα καθαρό γκολ.

(ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Damis13 για την υπενθύμιση της προοπτικής)

Σχόλια