Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται...

«Χάρτινο» Κύπελλο ... 2 μηνών (1964)

Κύπελλο Ελλάδας 1963-64. Σεζόν που ο Παναθηναϊκός είναι ήδη ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ και ΑΗΤΤΗΤΟΣ, βρίσκεται στον ημιτελικό της διοργάνωσης με αντίπαλο την ντροπή του ελληνικού αθλητισμού. Αν προκριθεί, αντιμετωπίζει την αεκ στον τελικό και φυσικά είναι μισό βήμα ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΤΑΜΠΛ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ.


Αυτό ΔΕΝ θα έρθει και όχι μόνο αυτό, αλλά θα δούμε πως φτάσαμε στο ΠΡΩΤΟ «ΧΑΡΤΙΝΟ» ΤΡΟΠΑΙΟ της Α εθνικής.  Στις 15-6-64 οι 2 αιώνιοι προκρίνονται στα ημιτελικά όπου θα αγωνιστούν μεταξύ τους. Η δε αεκ στα ημιτελικά έχει αντίπαλο...τον Πιερικό.


Στις 17-6-64 ο αγώνας στην Λεωφόρο μεταξύ των 2 αιωνίων λήγει 1-1, ακολουθεί παράταση όπου οι οπαδοί θεωρούν τις 2 ομάδες «ύποπτες» για νέα ισοπαλία και νέο αγώνα (στο Ποδηλατοδρόμιο αυτή την φορά) και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Μιλάμε για το 1964 όπου φυσικά οι αγώνες είναι ΠΑΡΟΥΣΙΑ φιλάθλων ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ και μάλιστα στο γήπεδο της Λεωφόρου όπου το δήλωνε αρκετές φορές ο γαύρος ως έδρα εκείνη την χρονιά. Μπουκάρουν μέσα στο 112 και ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ το γήπεδο.



Στο 112 ο Δομάζος είναι έτοιμος να γράψει τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό, αλλά στο τετ α τετ με τον αυγητίδη επιλέγει ... λάθος στρατηγική και χάνει το βέβαιο γκολ. Οι φίλαθλοι θεωρούν οτι το κάνει επίτηδες και αφού είχαν ήδη σκάσει την μπάλα του αγώνα, πλέον μπουκάρουν μέσα.




Εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε ΓΙΑΤΙ οι φίλαθλοι εισβάλουν ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ και ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ!!! Οι οποίοι προλαβαίνουν να φύγουν χωρίς το παραμικρό. Την επόμενη μέρα (18/6/64) ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ και γαυρος και αποφασίζεται να ΜΗΝ ΔΙΕΧΑΧΘΕΙ ο τελικός. Ο Βήχος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ και την τέλεση ΕΚ ΝΕΟΥ, του ημιτελικού!!! Ο Βήχος, ο οποίος ήταν παλιότερα αθλητής του....Παναθηναϊκού.





Φυσικά ΔΕΝ τελειώνει εδώ το θέμα. έχει πολύ ψωμί. Οι πρώτες σκέψεις είναι να δωθεί στην αεκ, επειδή μηδενίσθηκαν Παναθηναϊκός και γαύρος. Αυτό φυσικά παραείναι «προκλητικό».  Και δεν προβλέπεται σε κάποιον κανονισμό.


Ο Παναθηναϊκός βγάζει ανακοίνωση (19/6/64) στην οποία ζητάει να γίνουν  ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ προς πάσαν κατεύθυνση και καταλογισμός ευθυνών. Επισημαίνει οτι αν ΔΕΝ υπάρξουν ΠΟΙΝΕΣ, οι φίλαθλοι αν δεν τους αρέσει το αποτέλεσμα, θα μπαίνουν μέσα και θα τα κάνουν γης μαδιάμ.  


Βγάζει και το τρύλο φυσικά ανακοίνωση (19/6/64). Μόνο που εδώ
α) Ρίχνει την ευθύνη στην διαιτησία!!!
β) αποκαλεί τους φιλάθλους ΕΧΘΡΟΥΣ του ποδοσφαίρου
γ) μας πληροφορεί οτι η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των φιλάθλων του γαύρου στο γήπεδο ΑΠΕΣΧΕ των επεισοδίων!!!
Σωστά.
Εξωγήινοι τα έκαναν τα επεισόδια.


Επειδή ΟΠΟΥ ΓΑΥΡΟΣ = ΨΕΜΑ, οι πρώτες υποψίες για το ΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ, ήδη σχηματίζονται. Μόνο ο γαύρος ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ βγάζει τους οπαδούς του απέξω. Φυσικά η ανακοίνωση (19/6/64) προκαλεί .... ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ.

Η διαιτησία γιατί φταίει? Ξένοι διαιτητές ήταν και μάλιστα δεν υπήρξαν ΚΑΝ παράπονα ούτε από τις ομάδες, ούτε από κάποια εφημερίδα. Είναι αδύνατον σε κοινό 25.000 θεατών ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ, να ξεχωρίσεις ΠΟΙΟΙ έκαναν τα επεισόδια.

Οι ίδιοι οι σύνδεσμοι του γαύρου ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ οτι «δεν ητο φυσιολογικό το αποτέλεσμα ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΘΕΝΤΑ». Άρα συμμετείχαν. Δεν λένε οτι ΑΠΕΙΧΑΝ, ούτε οτι έγιναν επεισόδια από άλλους οπαδούς κλπ κλπ.  Άρα ως συνήθως κάποιος γαύρος (διοίκηση δλδ) ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ. Τι πρωτότυπο άλλωστε.


Φυσικά θα απαντήσουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού (21/6/64) ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.


Οτι θα ήταν ΠΑΡΑΛΟΓΟ οι οπαδοί που κυριολεκτικά ΕΧΤΙΣΑΝ το γήπεδο πριν λίγες δεκαετίες, να μπουν να το καταστρέψουν και οτι αυτοί οι οπαδοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΞΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΠΟΤΕ ΠΡΙΝ.

Αντίθετα κάποιοι άλλοι έχουν σαπακιάσει στο ξύλο παίχτες τους, έχουν καταστρέψει το ίδιο το κρατικό Ποδηλατοδρόμιο που τους έδωσαν ως έδρα και εχουν ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ των παιχτών τους. Είναι αστείο δλδ να βγαίνουν ΕΞΩ από το κάδρο των βανδαλισμών, όταν είναι οι μόνοι που λόγω συμπεριφοράς και φθόνου θα είχαν κίνητρο να το κάνουν.

Ο Παναθηναϊκός ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΝΙΚΗ - ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΑΓΩΝΑ, ΠΗΓΑΙΝΕ ΓΙΑ ΝΤΑΜΠΛ. Δεν είχαν ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΙΝΗΤΡΟ οι οπαδοί του να διαλύσουν το γήπεδο που οι ίδιοι έχτισαν. Κάποιοι αγανακτισμένοι οπαδοί και των 2 ομάδων, είναι λογικό να αντέδρασαν έτσι, ακόμα πιο λογικό είναι να παρέσυραν οι «μεν» τους «δε».


Το δεύτερο επεισόδιο ξεκινάει με την ΕΠΟ να μην εγκρίνει τον μηδενισμό. Λογικό εν μέρει, γιατί οι ομάδες ΔΕΝ έκαναν κάτι σαν σωματεία. Δεν υπήρξε κάποια παρατυπία, θα μπορούσαν να ξαναπαίξουν χωρίς φιλάθλους, η σε άλλο γήπεδο.


Το κράτος επεμβαίνει και κόβει τα λεφτά σαν τιμωρία στους 2 συλλόγους ενώ απαγορεύει για 6 μήνες τους μεταξύ τους αγώνες. Αυτό σημαίνει οτι δεν ΓΙΝΕΤΑΙ να υπάρξει επαναληπτικός αγώνας, για την πρόκριση στον τελικό. 


Η αεκ χώνεται στην αναμπουμπούλα, γιατί από το πουθενά μπορεί να πάρει ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΕΥ ΑΓΩΝΑ. Και το ζητάει. Στα χαρτιά δλδ.


Ο Παναθηναϊκός στις 28-6-64 αποφασίζει να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ του θεσμού. Μία απόφαση που δημιουργεί ερωτηματικά καθώς το λογικό είναι να αναμένει τις αποφάσεις των αρχών και να μην χάσει την ευκαιρία του ΝΤΑΜΠΛ.


Ο ίδιος ο Παναθηναϊκός και οι οπαδοί του θα ξαναφτιάξουν το γήπεδο (3/7/64).


Τελικά φτάνει Αύγουστος και ακόμα άκρη δεν έχει βγει (3/8/64).
  

Αποφασίζεται μέσω κλήρωσης (6/8/64) ΠΟΙΟΣ θα αντιμετωπίσει την αεκ στον τελικό. Ο Παναθηναϊκός είναι ο ΑΤΥΧΟΣ της κλήρωσης και το τρύλο προκρίνεται στον τελικό ΑΝΕΥ ΑΓΩΝΟΣ.



21/8/64 Αποφασίζεται οτι το τρύλο και η αεκ θα διεκδικήσουν το κύπελλο στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ο νικητής θα δηλωθεί στο Κύπελλο Κυπελλούχων.


25/8/64

26/8/64. Όμως ούτε τώρα θα βγει άκρη, καθώς ο γαύρος απειλεί οτι ΔΕΝ κατεβαίνει (και στο πρωτάθλημα) αν δεν αγωνισθούν οι στρατευμένοι παίχτες του. Η αεκ φυσικά δεν έχει πρόβλημα να κατέβει και να πάρει στα χαρτιά του Κύπελλο, ΕΦΟΣΟΝ το τρύλο ΔΕΝ ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ να αγωνισθεί.



Την επομένη 27/8/64 η αεκ παρουσιάζεται, ο γαύρος οχι και φυσικά έχουμε Κυπελλούχο. Η ΕΠΟ βολεύεται γιατί πρέπει να στείλει και την Κυπελλούχο, στις κληρώσεις των κυπέλλων ευρώπης.


Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ΟΤΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ το τρύλο δίνει φιλικό με την Νίκαια την οποία κερδίζει 7-2 με μία11αδα μιά χαρά. Στην ουσία γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την ΕΠΟ έτσι γιατί ΜΠΟΡΕΙ, δίνει φιλικό ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΟΥΤΕ επειδή ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ, αλλά ΟΥΤΕ ΒΑΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (θυμίζει την περίπτωση μπάσκετ με το πρωτάθλημα του 1950 και το φιλικό με το Uss Midway αντι της 2ης θέσης).



 Μάλιστα έχει τέτοιο πρόβλημα με τους στρατευμένους ΠΟΥ ΞΑΝΑΔΙΝΕΙ ΦΙΛΙΚΟ 3 μέρες μετά (31/8/64) ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕ 4-2.


Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής.

1) Γιατί η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΟ της εποχής (όπως την αποκαλούν οι γαύροι) στον ημιτελικό, ΤΙΜΩΡΕΙ και τις 2 ομάδες και ΟΧΙ ΜΟΝΟ τον γαύρο? Αφού ευνοούσε τον Παναθηναϊκό, όπως λέτε.

2) Γιατί ΔΕΝ γίνεται εκ νέου ημιτελικός αγώνας είτε εκτός Αθήνας, είτε χωρίς οπαδούς ? (κατ' εξαίρεση). Η με τις 2 ομάδες που απέκλεισαν οι Παναθηναϊκός και η ντροπή του αθλητισμού.

3) Ποιά ομάδα είχε θεωρητικά το αγωνιστικό πλεονέκτημα με τον Παναθηναϊκό ΗΔΗ πρωταθλητή και στις 2 αναμετρήσεις μεταξύ τους στο πρωτάθλημα να παραμένει αήττητος ? (ισοπαλία 1-1 και νίκη 0-1 στο φάληρο). Και ποιά ομάδα έιχε (θεωρητικά πάντα) το πλεονέκτημα στο ζευγάρι τελικού Παναθηναϊκός - αεκ, με τον Παναθηναϊκό να έχει 2 νίκες στο πρωτάθλημα στα μεταξύ τους? 

4) Γιατί στην ΚΛΗΡΩΣΗ πέρασε στον τελικό ο γαύρος και ΕΜΕΙΝΕ ΕΞΩ ο Παναθηναϊκός? Το 69 δλδ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΗ ΚΛΗΡΩΣΗ που λέτε οτι χάσατε το κύπελλο, ενώ αυτή (1964) ΟΧΙ ?

5) Εφόσον ο γαύρος ΔΕΝ κατεβαίνει, ΓΙΑΤΙ Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΟ» δεν ορίζει αντίπαλο της αεκ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ, που δεν είχε πρόβλημα να αγωνιστεί ? (αφού οι ομάδες έδιναν φιλικά εν όψει του νέου πρωταθλήματος τότε).

6) Γιατί η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΟ» ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ (οσφπ) ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΚΥΠΕΛΛΟΥ και ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (οσφπ)?

6+1) Γιατί η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΟ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΕΙ τον γαύρο που ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ από τις 4αρες του Κυπέλλου Ραππάν, αναγκάζει άρη και πανιώνιο άρον - άρον να καλύψουν το κενό του και διασύρει διεθνώς την χώρα μας ?

8) Πως γίνεται ένας υπουργός εμπορικής ναυτιλίας δεξιών πεποιθήσεων (Ανδριανόπουλος - ΕΡΕ) να επηρεάζει κεντρώα κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 64, και να αλλάξουν άρον - άρον το νόμο για τους στρατευμένους? Και μάλιστα μεσα σε 1 μέρα? Αφου ο Παναθηναϊκός κυριαρχούσε στην Επο και τον στήριζαν όλες οι κυβερνήσεις, έτσι δεν λέτε? ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΒΕΤΕ (Κυπελλο 64, κυπελλο ραππαν 64-65, κυπελλο 66) ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!

 22-9-64

 23-9-64

Καπως έτσι η αεκ σήκωσε το πρώτο «χάρτινο» κύπελλο της Α εθνικής.

Δωράκι..Το ίδιο καλοκαίρι (από 23-6-64 μέχρι 2-7-64) ο Τζανετάκος της ευρώπης, (ο δημοφιλής ηθοποιός την ίδια ημέρα ... μηδενίσθηκε στην ανάβαση Ριτσώνας) συμμετέχει στο Κύπελλο Ραππάν και αφού μαζεύει 2 ξεγυρισμένες 4αρες από Ζάγκρεμπ και Τουλουζ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΑΛΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΡΕΖΙΛΙ ΔΙΕΘΝΩΣ.




Την θέση του παίρνει ο νιόνιος ο οποίος τα καταφέρνει μιά χαρά (17/7 και 20/7/64).



ΥΓ..Χάρτινο, ΔΕΝ είναι το πρωτάθλημα 2017-18. Η αεκ το κατακτά δίκαια, ως η ομάδα που έμεινε αήττητη στην Ευρώπη μέχρι τον Φεβρουάριο (δεν αποκλείστηκε από ψαράδες η ξυλοκόπους τον Αύγουστο) και η ομάδα που στα ντέρμπυ μάζεψε τους περισσότερους βαθμούς (4 με Παο, 4 με παοκ- λογιζεται ως 0-0 ο αγώνας της τ«ρ»ουμπας - και 6 με γαυρο). ΔΕΝ κατηγορήθηκε για κάτι ώστε να ΑΘΩΩΘΕΙ. ΔΕΝ κυνήγησε δικαστικά κάτι. ΔΕΝ της χάρισαν κάτι, απλά ΕΦΑΡΜΟΣΘΗΚΑΝ οι νόμοι.

YΓ2. Η ανάρτηση φτιάχτηκε κατόπιν «βοήθειας» του κυρ Στέλιου αλλά και του Τάσου που θυμήθηκαν πολύ καλά τι είχε γίνει τότε. Φυσικά θα ακολουθήσουν το επόμενο «χάρτινο» του 1966 (πάλι η αεκ το «σήκωσε»), το χάρτινο στο πόλο το 1969 και το πρωτάθλημα Βάλνερ. 

Σχόλια